
‘De eerste jaren van je leven vormen de kern van jouw identiteit’ wordt weleens gezegd. Wat wordt daar precies mee bedoeld? In de eerste jaren van je leven ontstaan jouw overtuigingen. Overtuigingen t.a.v. jezelf en overtuigingen in het algemeen. Jouw omgeving speelt daarin een cruciale rol; met name ouders/opvoeders, maar ook andere familieleden, vrienden, leraren, etc..
Als een aantal keer tegen jou gezegd wordt dat het netjes is om met je mond dicht te eten, dan prent die overtuiging zich op een gegeven moment in je brein en is dat wat je gaat geloven en wat voor jou waarheid wordt. Overtuigingen bestaan er op verschillende niveaus en er zit gelaagdheid in jouw overtuigingen. De diepste laag gaat over jouw kernovertuigingen. De overtuiging die ik net als voorbeeld noemde is vrij oppervlakkig en daarmee dus ook makkelijk aan te passen.
Nu heeft ieder mens, vaak (nog) onbewust, kernovertuigingen t.a.v. zichzelf die heel diepgeworteld zijn en moeilijk aan te passen. Dit zijn overtuigingen over wie jij in essentie bent en wat jij daarover bent gaan geloven. En juist die overtuigingen kloppen vaak niet. Jij bent dit ooit gaan geloven als kind en nu in je volwassen leven geloof je dit nog steeds.
Dat zijn de overtuigingen waar ik in deze blog graag bij stil wil staan. Waarom?
Omdat deze overtuigingen t.a.v. jezelf, je vaak belemmeren om jouw volle potentieel te leven.
Wat ik zojuist al schreef, is dat je je vaak nog onbewust bent van deze overtuigingen en de eerste stap is om je bewust te worden. Als je je bewust bent, kun je jezelf de vraag stellen of deze overtuiging klopt?
Laat ik je meenemen in een persoonlijk voorbeeld. Ik ben als kind ooit gaan geloven: ‘Ik kan het niet’. Zonder een schuldige aan te wijzen, weet ik wel dat een gebrek aan aanmoedigende woorden en het feit dat het nooit goed genoeg was, eraan hebben bijgedragen dat ik met alle nieuwe dingen die ik aanpak in mijn huidige leven een stem in mijn hoofd hoor die ‘Ik kan dit niet’ zegt.
Het is overbodig om de vraag te stellen of deze overtuiging mij dient in mijn leven als volwassene. Pas toen ik mij bewust werd van het feit wat ik iedere keer tegen mezelf zeg als ik aan iets nieuws begin, realiseerde ik mij hoe ik mezelf in de weg zit en mijzelf dus ook heel lang tegenhield in het aangrijpen van nieuwe dingen. Ik bleef liever in mijn comfortzone.
Dit is slechts een van de vele voorbeelden van overtuigingen. Ik zal hieronder nog een paar voorbeelden noemen van kernovertuigingen;
- Als ik maar heel hard werk en mijn best doe, dan zien mensen mij en wordt er van mij gehouden
- Ik ben niet goed genoeg
- Niemand houdt van mij
- Ik ben het niet waard
- Ik kan niets, ben nergens goed is, heb niets te bieden
- Ik doe er niet toe
Wat vertel jij jezelf?
Iedereen heeft kernovertuigingen, t.a.v. zichzelf. De eerste stap is hier bewustzijn op creëren. Hoe doe je dat? Heel bewust luisteren naar je innerlijke stem, wat vertel jij jezelf? Ben jij positief en aanmoedigend naar jezelf of bekritiseer jij jezelf continu? En waarin ben je dan zo streng naar jezelf? Dit vraagt aandacht en tijd, het kan helpen om het voor jezelf op te schrijven. Na een bepaalde periode van waarnemen ga je steeds makkelijker die innerlijke stem horen en zal je uitkomen bij een aantal (diepgewortelde) overtuigingen over jezelf.
Vervolgens is de vraag: Kloppen deze overtuigingen? Vaak zal je constateren dat deze overtuigingen niet kloppen en je dan ook niet meer dienen. Jouw kernovertuigingen kun je vergelijken met een boomwortel die diep en vast in de grond zit. Om een kernovertuiging los te laten, heb je de wortel eruit te trekken. Dat kan gepaard gaan met pijn en weerstand. Pas als de wortel eruit getrokken is, ontstaat er ruimte voor een nieuwe wortel om te groeien. Je kunt een overtuiging creëren die wel klopt.
Er bestaat een hele mooie (en confronterende) oefening waarbij je jouw overtuigingen over jezelf die niet kloppen gaat opschrijven en belangrijker, waarbij je plaats maakt voor overtuigingen die wel kloppen. Houdt onze socials en website in de gaten, want deze oefening posten we binnenkort!
Reactie plaatsen
Reacties